Isztambul lehet a nyár nyertese

Isztambul lehet Európa városlátogató turizmusának forrópontja az idei harmadik negyedévben a turizmus.com által idézett ForwardKeys tanulmánya szerint.

A ForwardKeys a 39 ország több mint 115 nagyvárosának turisztikai hivatalait, kongresszusi irodáit és városi marketingszervezeteit tömörítő Európai Városok Marketing (ECM) nonprofit szervezet megbízásából készítette a tanulmányt.

A tanácsadó cég két, a várható turistaérkezések számát megbízhatóan jelző mutatót, a légi kapacitás bővülését és a hosszútávú repülőjáratok foglalásainak alakulását vizsgálta 30 európai nagyvárosra vonatkozóan. Isztambul mindkét mutató alapján kiugró eredményekre számíthat.

Európába idén júliusban, augusztusban és szeptemberben több mint 262 millió helyet lehet lefoglalni légi járatokon, ez 3,8%-kal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az európai légiközlekedési piacon 5,5%-os részesedéssel rendelkező Isztambul irányába 10%-kal nőtt a kapacitás, a hosszútávú járatokra szóló előzetes foglalások száma pedig 11,2%-kal magasabb, köszönhetően a város új légikikötőjének és a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak enyhülésének.

Budapest irányába ugyancsak 10%-kal nőtt a kapacitás, az előzetes foglalások száma pedig 5,9%-kal magasabb. A Budapest Airport – amelynek legfrissebb forgalmi trendjeiről itt írtunk – azonban jóval kisebb szeletet, 2%-ot mondhat magáénak az európai légiforgalmi tortából.

Feltűnően jók a mutatói még Valenciának (8,5%-os kapacitásnövekedés és a foglalások számának 15,6%-os növekedése) és Dubrovniknak (+8,4% és +16,2%).

Ha csak a kapacitásnövekedést vesszük figyelembe, Sevilla és Bécs mutatói sokkal jobbak az isztambulinál (16,7 és 12,6%), azonban a forgalmuk önmagában nem olyan magas, Sevilla 0,4%-kal, Bécs 3,9%-kal részesedik az európai légi forgalomból.

Ha pedig csak a hosszútávú foglalásokat nézzük, Dubrovnik, ahol már januárban is turistacsúcs volt, és Valencia áll a lista élén (16,2% és 15,6%). A harmadik helyen álló Barcelona valószínűleg mégis nagyobb forgalomnövekedést könyvelhet majd el, mivel részesedése a hosszútávú légi forgalomból 8,1%, a városba tartó hosszútávú járatok foglalásainak száma pedig 13,8%-kal nőtt. Jó eredményekre számíthat a 7,4%-os részesedéssel bíró Madrid is (a foglalások számának 7%-os növekedése).

A hosszútávú piacon 3,3%-os részesedést magáénak mondható Budapest a lista 10. helyén áll a foglalások számának 5,9%-os növekedésével.