Repülővel külföldre – Bakó Balázs az ATV-ben

Kétszáz magyar turista járt pórul július 16-án, amikor a Ryanair egyik járata úgy repítette el őket a Kanári-szigetre, hogy a bőröndjeik Budapesten maradtak – adta hírül az ATV.

Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének helyettes szóvivője szerint ilyen előfordulhat, és tippeket adott, hogy mire érdemes figyelni egy turistának, ha külföldre utazik. Azt is elmondta: az Unióban külön rendelet szabályozza az ehhez hasonló esetek kártérítési procedúráját.

Bakó Balázs elmondta: hétfőn a repülőtér illetékesével is beszélt, aki kizárta azt a korábbi variációt, miszerint a futószalag meghibásodása végett maradhattak a csomagok a magyar fővárosban. Mint mondta, egy drága és speciális rendszerről van szó, ami érzékeli, ha a bőröndök a végén nem kerülnek le. Így akadályozható meg ugyanis az, hogy feltorlódjanak a poggyászok.

Nagyon jó kérdés, hogy a légitársaság miért nem szállította el a bőröndöket, ezt valójában még ők sem tudják – mesélte tovább a szóvivő. Azt viszont igen, hogy ez roppant kellemetlen, miközben az európai légiközlekedés „az egy csúcsra járatott üzem”, vagyis rengeteg repülő közlekedik, de – ahogyan Bakó Balázs is mondta – nem ritkák a járatkiesések és törlések sem. Hozzátette: a hagyományos légitársaságoknál ugyanúgy megtörténik ez, mint a fapados járatoknál.

A teljes cikk ITT olvasható.